Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifeleri Uygulaması

0
341

5 dernek logo (2)

Tarih: 25/01/2016

Değerli Üyelerimiz,

Bilindiği üzere; 2016 yılı Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifeleri Tebliği 30.12.2015 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Üyelerimiz tarafından Tebliğin 5 maddesi 1inci fıkrası b bendinin uygulamasında tereddütler yaşandığı ve aynı tebliğin 5 maddesinin 1inci fıkrası ğ bendi gereğince Derneklerimizin görüşü sorulmuş olup, Derneklerimizce konu aşağıdaki gibi sonuçlandırılmıştır.

Bilindiği üzere, 30.12.2015 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesine ilişkin tebliğ 5-b bendinde aynı gümrük müşavirliği şirketinden hizmet alınması şartıyla firma yapısı ve beyanname sayısı göz önünde bulundurularak asgari ücret tarifesinde indirim oranları uygulanabileceği ifade edilmiştir.

Tebliğ 5-(1)-b)-1.bendi “Sektörel dış ticaret firmalarının, dış ticaret sermaye şirketlerinin, Onaylanmış Kişi Statü Belgesi, Onaylanmış İhracatçı Yetkisi ve Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi firmaların ihracat işlemleri için Asgari Ücret Tarifesindeki ücretlerde %25 oranında; beyanname sayısı 1000’i aştığında bundan sonraki beyannameler için %30, 2500’ü aştığında bundan sonraki beyannameler için %40 oranında indirim uygulanabilir.

“Bir takvim yılında yukarıda belirtilen firmaların ithalat işlemleri için, beyanname sayısı 1000’i aştığında bundan sonraki beyannameler için %25, 2500’ü aştığında bundan sonraki beyannameler için %35 oranında indirim uygulanabilir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda sayılan statülere sahip (Tebliğ5-(1)-b)-1.) firmaların işlemlerinde indirim uygulanmasında aynı gümrük müşavirliğinden hizmet almak koşulu aranmadan yukarıda sayılan statüye sahip firmalara madde içeriğindeki indirim oranları uygulanabilir.

Tebliğ 5-(1)-b)-2.bendi “bir takvim yılında, bir firma tarafından tescil ettirilen ihracat beyanname sayısı 2000’i aştığında bundan sonraki beyannameler için % 25,  2500’ü aştığında bundan sonraki beyannameler için  % 30 oranında indirim uygulanabilir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükmün uygulanmasında (Tebliğ 5-(1)-b)-2.)  aynı Gümrük Müşavirliği firmasından hizmet alınmak suretiyle tescil edilen ihracat beyanname sayıları dikkate alınarak indirim uygulanabilir.

Tebliğ 5-(1)-b)-3.bendi “Bir takvim yılında, bir firma tarafından tescil ettirilen ithalat beyanname sayısı 1000’i aştığında bundan sonraki beyannameler için % 20,  2500’ü aştığında bundan sonraki beyannameler için  % 30 oranında indirim uygulanabilir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki hükmün uygulanmasında (Tebliğ 5-(1)-b)-3.)  aynı Gümrük Müşavirliği firmasından hizmet alınmak suretiyle tescil edilen ithalat beyanname sayıları dikkate alınarak indirim uygulanabilir.

Üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için yazımız içeriğinde Asgari Ücret Tarifesinin uygulanması ile ilgili açıklanan konuların dikkate alınası gerekmekte olup, gereğini rica ederiz.

Saygılarımızla,

Gümrük Müşavirliği ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifeleri Uygulaması                                                                      

Aslıhan ÇELEBİ                                                          Orhan KATTAŞ

Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği                                   Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı                                            Yönetim Kurulu Başkanı

                                                       

Serdar KESKİN                                                          Taşkın DALAY

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği                            İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı                                            Yönetim Kurulu Başkanı

 

Hüseyin SARIDAĞ

Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı