İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün 21.10.2019 tarihli ve 48633521 sayılı yazısı (CIF %1 işlemleri)

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü

Sayı : 50764158-385
Konu : Cıf %1

21.10.2019 / 48633521
DAĞITIM YERLERİNE

Bölge Müdürlüğümüze intikal eden bila tarih/sayılı dilekçede; CIF %1’in KDV’sinin tahsilinin uygulamada farklılıklar gösterdiğinden bahsedildiğinden konuyla ilgili olarak dağıtımlı 25.04.2019 tarihli ve 43806254 sayılı yazımız ile işlem hacmi yüksek bazı bağlantı idarelerimizden bilgi/belge talep edilmiş ve bağlantı idarelerimizden alınan cevabi yazılar ve eklerindeki bilgiler ışığında, ilgili dilekçede de bahsedildiği üzere Gümrük Müdürlükleri arasında uygulamada farklılıklar yaşandığı görülmüştür.

Bilindiği üzere Gümrük Kanununun 179. maddesi; “1. 178 inci maddenin (a) bendine göre ihaleye çıkarılacak, (c) bendine göre perakende satılacak eşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar, gümrük idaresine başvurularak bir gümrük rejimine tabi tutulması veya gümrük bölgesi dışına yeniden ihracı istenebilir.

İthali yasak veya kısıtlamaya tabi olması nedeniyle 178 inci maddenin (b) bendine göre yeniden ihraç amaçlı satış suretiyle tasfiyesi yapılacak eşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar gümrük idaresine başvurularak gümrük bölgesi dışına yeniden ihracı istenebilir.

Ancak, yukarıdaki taleplerin kabulü, söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin % 1’i oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır.

2. 177 nci maddenin birinci fıkrasının (c), (d), (ı) ve (m) bentleri ile ikinci fıkrasında belirtilen eşya için, birinci fıkra hükmü uygulanmaz, ” hükmünü,

Tasfiye Yönetmeliğinin “Eşyanın Bir Gümrük Rejimine Tabi Tutulması” başlıklı 65 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi; “Eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulmasını; ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

Talep, en geç izleyen iş günü içi”nde işletme müdürlüğüne iletilir. İşletme müdürlüğünce eşyanın durumu üç iş günü içinde gümrük müdürlüğüne bildirilir. Gümrük müdürlüğünce talebin uygun bulunması halinde başvuru tarihinden itibaren yedi iş günü içinde söz konusu eşyaya ait varsa cezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile döner sermaye hesabına ödenmesi gereken eşyanın döviz cinsinden CIF değerinin yüzde birinin yedi gün içinde ödenmesi gerektiği eşya sahibine imzası alınmak suretiyle bildirilir veya iadeli taahhütlü mektupla tebligat adresine gönderilir. Yazının postaya verildiği tarihi izleyen yedinci gün tebliğ tarihi sayılır.” hükmünü amirdir.

Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğünün (Mülga Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü) 17.08.2012 tarihli ve 2628 sayılı yazılarında aynen; “Gümrük Kanunu’nun 179 uncu maddesi kapsamında yapılan taleplerin uygun bulunması halinde, Gümrük Müdürlüğünün eşyanın döviz cinsinden CIF kıymetinin yüzde biri oranında belirlediği tutarın Tasfiye İşletme Müdürlüklerince veya Döner Sermaye Hesabına aktarılmak üzere Gümrük Müdürlüklerince tahsil edilmesi, ödemeye ilişkin belgenin ilgilisi tarafından söz konusu Gümrük Müdürlüğüne ibrazını müteakip, bu tutarın ithalat anında KDV matrahına dahil edilmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bu itibarla, Müdürlüğünüzce yapılan CIF%1 işlemlerinde Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğünün (Mülga Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü) 17.08.2012 tarihli ve 2628 sayılı yazıları doğrultusunda işlem tesis edilmesi hususunda,

Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.

e-imzalıdır
Özgür DANACI
Bölge Müdürü a,
Bölge Müdür Yard. V.

Ek: 17.08.2012 tarihli ve 2628 sayılı yazı

Dağıtım:
Tüm Bağlantı Gümrük Müdürlükleri
Tüm Bağlantı Tasfiye İşletme Müdürlüklerine