Bakanlığımız ile Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde müzakereleri başarıyla yürütülen Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, 7 Aralık 2013 tarihinde Bali/Endonezya’da gerçekleştirilen DTÖ 9’uncu Bakanlar Konferansı sonunda kabul edilmiş ve 2014 yılında üyelerin kabulüne açılmıştı.
Ülkemizde, 15.01.2016 tarihli ve 6662 sayılı Kanun ile, “DTÖ’yü Kuran Marakeş Anlaşmasını Tadil Eden Protokol” ve söz konusu Protokolün ekinde yer alan “Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.Söz konusu Protokol ve eki Anlaşma 29.02.2016 tarihli ve 2016/8570 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanmış bulunmaktadır.
Ülkemizde Anlaşmanın iç onay sürecinin tamamlanmış olduğu, Dünya Ticaret Örgütü Sekretaryası’na resmi olarak bildirilmiş, ayrıca 16.03.2016 tarihinde DTÖ’nün resmi internet sitesi kanalıyla da tüm dünyaya duyurulmuştur.
Protokol ve eki Anlaşma, 108 DTÖ üyesinin iç onay süreçlerini tamamlamasıyla yürürlüğe girecek olup, ülkemiz onay sürecini tamamlayan 71’inci üye olmuştur.
Anlaşma, ticari mevzuata erişimin kolaylaştırılmasıyla sınır geçiş işlemlerinin öngörülebilirliğinin sağlanması, sınır geçiş işlemlerinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, gereksiz formalitelerin azaltılmasıyla sınır geçiş işlemlerinde etkinliğin arttırılması ve sınır geçiş işlemlerinden alınan ücret ve harçların sınırlı tutulmasıyla ticari maliyetlerin düşürülmesine yönelik hükümler içermektedir.
Dolayısıyla, “gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı, dünyanın sayılı ticaret merkezlerinden biri haline getirmek” doğrultusundaki Bakanlığımız vizyonu ile paralellik taşımaktadır.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, ticaret maliyetlerin ortalama %14.3 oranında düşmesi ve 2015-2030 yılları arasında dünya ihracat hacminin yılda %2.7 ve gayrisafi yurtiçi hasılanın ise %0.5 oranında artması beklenmektedir.