Ana Sayfa Bizden Haberler TGTC 43’ncü Fasılda Yer Alan Tavşan, Vizon, Tilki kürkleri ve ÖTV

TGTC 43’ncü Fasılda Yer Alan Tavşan, Vizon, Tilki kürkleri ve ÖTV

0
162

TGTC 43 ncü fasılda yer alan tavşan, vizon ve tilki kürkleri ve mamullerinin ÖTV’ye tabi olup olmadığı hakkında bir yazı paylaşıldı.

İlgi kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 43 üncü faslında yer alan ithal tavşan, vizon ve tilki kürklerini satın alarak manto, kaban, yelek, şapka, yaka, şal, eldiven, manşet vb. malların imalinde kullandığınız belirtilerek, bahse konu kürklerin alımında ve mamul hale getirilip tesliminde özel tüketim vergisi uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlık görüşü talep edildiği anlaşılmakta.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun;
– (1/1-c) maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenler tarafından teslimi ile özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbi olduğu,
– (1/2) maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu,
– (4/1-a) maddesinde, ÖTV’nin mükellefinin, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu,
– (12/1) maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan mallardan, karşılarında belirlenen tutar ve oranlarda ÖTV alınacağı
hükme bağlandı.

Diğer taraftan, Kanuna ekli (IV) sayılı listede, G.T.İ.P. numarası itibarıyla, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 43 üncü faslında sınıflandırılan ”Kürkler ve taklit kürkler; bunların mamulleri” yer almakta olup, parantez içi hükümle bu fasılda yer alan koyun, kuzu, keçi, oğlak ve sığırların (bufalo dahil) postları, kürkleri ve taklit kürkleri ile bunlardan mamul giyim eşyası, aksesuarları ve diğer eşya ÖTV’nin kapsamı dışında tutuldu.

Anılan Tebliğin (II/D) bölümünde, vergisi ödenerek ithal edilen veya ÖTV mükelleflerinden satın alınan bir malın aynı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılması halinde, kullanılan mala isabet eden ÖTV tutarının, imal edilen malın teslimine ilişkin hesaplanan ÖTV tutarından indirilebileceği belirtildi. Ancak, doğrudan ithal edilmeyen veya ÖTV mükellefinden (imalatçı) satın alınmayan, dolayısıyla alış belgelerinde gösterilmeyen ÖTV’nin indirim konusu yapılamayacağı tabii.

Buna göre;
– Başvuruda bahsi geçen ham ve yarı mamul kürkler ile bu kürklerden mamul eşyanın tamamı Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 43 üncü faslında yer aldığından, dolayısıyla ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamında olduğundan, söz konusu malların ithali veya imalatçıları tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’ye tabidir.

– İthalatçısı tarafından ithalat aşamasında ÖTV’si ödenen kürklerin, tarafınıza aynen (herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın) teslim edilmesi ÖTV’ye tabi değil.

İlgili yazı için tıklayınız.

 

Kaynak : www.gumruktv.com.tr