Bilindiği üzere, Dünya Ticaret Örgütü üyesi ülkeler Sağlık ve Bitki Sağlığı(SPS) alanında yürürlüğe koymayı planladıkları teknik düzenlemeleri taslak aşamasındayken diğer Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ)  üyelerine bildirmek ve itiraz süresi tanımak zorundadır. Diğer DTÖ üyeleri ise, alınan önlemin DTÖ Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) anlaşmasının ulusal muamele, ayrımcılık gözetmeme, bilimsel kıstaslara dayanma gibi prensiplerine uymadıkları gerekçesiyle itiraz etme hakkına sahiptir. Ticareti Kolaylaştırma Çalıştayında bizlerin talepleri doğrultusunda sektörle de paylaşılması konusu uygun bulunmuş olup mail aracılığıyla tarafımıza bilgilendirme yapılmıştır

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda ithalat ve ihracat amacıyla SPS kapmasında getirilmek istenen ürünler için herhangi bir kısıtlama olup olmadığının kontrolünü önceden sağlamak amacıyla oluşturulan liste sizlere yol gösterici olacaktır.

Listenin yorumlanması ile ilgili örnek bir açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz:

Komisyon kararı veren ülke: (Üyeler) Avustralya

22.09.2017 tarihinde komisyon kararının dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Önem düzeyi olarak normal bildirim şekli beyan edilmiştir.

Komisyon kararı neticesinde etkilenen ürünler: İnsan tüketimine yönelik taze (soğutulmuş veya dondurulmuş) sığır eti ve ürünleri

Belirtilen ürünler için etkilenen ülkeler ise: Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, Vanuatu

yukarıda belirtilen ülkelerden taze sığır eti ve ürünlerinin ithal edilecek olması durumunda kısıtlama mevcut olup kontrol sağlandıktan sonra ithalat işlemlerine başlanılması gereklidir. Komisyon kararının orijinal metnine Link (EN) üzerini tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Açıklama bölümünde ise temel olarak nelerin değiştiği özet şeklinde belirtilmiştir.

SPS Bildirimi 11-15 Eylül 2017

SPS Bildirimi 25-29 eylül 2017