TARIM ÜRÜNLERİNDE DİR UYGULAMALARI

0
367

“Bilindiği üzere, tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB)Düzenlenmesi esnasında uyulacak esaslar, ihracat 2006/12 sayılı Dahilde işleme Rejimi Tebliği’ne istinaden düzenlenen İhracat: 2011/1 sayılı “Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi ” ile belirlenmiştir.

Bu kapsamda, 22/05/2015 tarihinde yapılan değişiklik ile, Mezkur Genelge’nin “DİR Kapsamında Özel Düzenleme ye Tabi Eşyalar” başlıklı 7’nci maddesinin;

“Buğday” başlıklı 1’inci bendinin “Genel Esaslar” başlıklı a) alt bendine ;

“Ancak, Afrika ülkelerine yapılacak ihracatta, 1001.99.00.00.1 1 GTİP’ li “adi buğdayın, eşdeğer eşya olarak ithalatının yapılmaması, ihraç edilen makarnanın bünyesinde azami %30 oranında “adi buğday” kullanılması, ihraç edilen eşyanın ambalajında makarnalık ve adi buğdayın kullanım oranlarının belirtilme si kaydıyla, makarnalık ve adi buğdaydan üretilen makarna ihracatını öngören belge talepleri de değerlendirmeye alınabilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB ‘lerin kapatılmasında yukarıda belirtilen şartların sağlandığına ilişkin Yeminli Mali Müşavir raporu aranır.” hükmü ,

“Mısır” başlıklı 2’nci bendin e ise;

“Eşdeğer eşya olarak mısır ithalatı yapılmaması ve/veya yurt içinden mı sır irmiği temin edilmesi kaydıyla, mısır irmiğinden elde edilen makarna için DİİB düzenlenebilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB’ lerin kapatılmasında yukarıda belirtilen şartların sağlandığına ilişkin Yeminli Mali Müşavir raporu aranır.” hükmü, eklenmiştir.” Denilmektedir.

Kaynak: http://www.akib.org.tr/tr/aktuel-duyurular-tarim-urunlerinde-dir-uygulamalari-hk-1.html