Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 19.10.2018 tarihli ve 38064360 sayılı yazısı (Supalan İstek Kağıdı)

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : 73421605-106.05

Konu :Supalan İstek Kağıdı

19.10.2018/38064360
DAĞITIM YERLERİNE

Beyannameye eklenen tüm belgelerin elektronik ortama alınması amacıyla yürütülen Tek Pencere Sistemi çalışmaları kapsamında, 0201 kodlu “Supalan İstek Kağıdı” nın bazı gümrük idarelerince halihazırda kullanıldığı tespit edilmiştir.

Bilindiği üzere, 16.05.2000 tarihli ve 24051 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mülga Taahhütname ile Eşya Teslimi ve Taşıt Üstü Gümrük İşlemleri Hakkında Tebliği (Gümrük İşleri: 2000/3)’nin “İstek kağıtları” başlıklı 13 üncü maddesinde “Bu Tebliğe ekli listede (Ek: 1) yer alan eşyayı yurda getirenler eşyanın taşıt üstü gümrük işlemine tabi tutulmasını istedikleri takdirde, iki nüsha istek kağıdı (Ek: 4) ile yetkili gümrük idaresine müracaat ederler. İstek kağıtları, sıra numarası altında açılacak bir deftere beyanname numaraları da belirtilmek suretiyle kaydedilir ve gümrük işleminin sonunda giriş beyannamelerinin birinci nüshasına diğer belgelerle birlikte eklenir.” Hükmü yer almaktaydı.

Söz konusu Tebliği yürürlükten kaldıran 11.07.2002 tarih ve 24812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16 seri no.lu Gümrük Genel Tebliğinin ile “Başvuru” başlıklı 4 üncü maddesi; “Bilgisayar sistemi bulunan gümrük idarelerinde, bu Tebliğin 3 üncü maddesinde belirtilen nitelikteki eşyanın beyan sahibi tarafından yaygın basitleştirilmiş usule tabi tutulmak istenmesi halinde, gümrük beyannamesi ekranından “BS-3” kodu seçilir. Bu kodun seçilmesiyle yaygın basitleştirilmiş usul talebinde bulunulmuş olduğu kabul edilir. Onaylanmış Kişi Statü Belgesi ya da Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahipleri hariç, onay memuru tarafından, konuyla ilgili hazırlanacak müzekkerenin idare amirince uygun görülmesinden sonra beyanname BİLGE’de onaylanır ve gümrük işlemlerine başlanır. İdare amirince yaygın basitleştirilmiş usul talebinin uygun görülmemesi halinde ise onay memuru beyannamedeki bu talebin silinmesinin sağlanması için “statü değişikliği” yetkisi verir ve beyanname beyan sahibine iade edilir. Yükümlüsü tarafından BS-3 kodu silinerek yeniden tescil edilen beyanname gümrük işlemlerinin devam etmesi için yeniden onaya sunulur.” Hükmünü amirdir.

Bu doğrultuda, BİLGE sisteminde tescil ile onay aşamalarının birleştirilmesi sonucunda beyannamenin kabul aşaması kaldırılmış olduğundan, muayene aşamasında ilgili muayene memuru tarafından konuyla ilgili BİLGE Sistem üzerinde hazırlanacak müzekkere idare amirinin onayına sunulacaktır. Talebin Sistem üzerinden idare amirince uygun bulunmaması durumunda beyannamede düzeltme başlatılmak suretiyle BS-3 kodu silinerek beyannamenin gümrük işlemlerinin devamı sağlanacaktır.

Dolayısıyla, Bilgisayar sistemi bulunan tüm gümrük idarelerinde, anılan Tebliğ kapsamında yapılacak tam beyanlı yaygın basitleştirilmiş usul taleplerinin, yazılı bir belgeye gerek kalmaksızın BİLGE Sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, söz konusu belgenin kullanımı 15/11/2018 itibariyle gerek BİLGE Sistemi üzerinden gerekse de uygulamadan kaldırılması öngörülmekte olup uygulamada karşılaşılabilecek olası sorunların bulunması halinde 01/11/2018 tarihine kadar Genel Müdürlüğümüze iletilmesi hususunda gereğini rica ederim.

H. Hasan Murat ÖZSOY
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri